Vremea în săptămâna 17 – 23 octombrie

Urmatoarea saptamana va aduce o vreme in general inchisa si rece in prima parte a sa, cu temperaturi considerabil mai scazute fata de normalul climatologic al perioadei in special in regiunile extracarpatice ale tarii. In a doua parte vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara, pe masura ce anticiclonul est-european va slabi in intensitate si va lasa loc liber si maselor de aer mai calde provenite dinspre sud-vestul continentului si nordul Africii. Precipitatiile se vor semnala pe arii extinse in Romania pe parcursul zilei de luni, insa nu vor fi importante din punct de vedere cantitativ. Urmatoarele zile vor aduce o ameliorare a vremii si o crestere a temperaturilor, ploile urmand sa se semnaleze doar local in vest, centru si nord (iar marti si in sud), dar cu toate acestea cerul se va mentine mai mult noros in aproape toate zonele tarii.

Luni vremea va fi in general inchisa si rece, pe arii relativ extinse urmand sa cada ploi stratiforme, mai ales in prima parte a zilei. Doar nordul Moldovei va fi ferit de precipitatii, insa in aceasta zona au cazut deja cantitati importante de apa in cursul zilei de duminica, atunci cand s-au semnalat lapovite si ninsori inclusiv in zonele de ses. Cantitatile de apa nu vor fi importante, doar in Carpatii Occidentali si Meridionali existand sanse pentru acumularea a 10-15 mm. Tot la munte, la altitudini mai mari de 1500 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare si local se va depune un nou strat de zapada de pana la 10 centimetri. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, doar in nordul Moldovei, sudul Banatului si in Lunca Dunarii dupa-amiaza putand sa aiba unele intensificari temporare la tare. Temperaturile maxime vor urca pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate pe litoral) si 6-11 grade in Moldova.

Marti, desi cerul se va mentine mai mult noros, precipitatiile vor disparea aproape complet de pe teritoriul tarii noastre, doar pe litoral, in sudul Olteniei si in Maramures mai existand conditii pentru producerea unor burnite slabe. Dimineata va fi rece mai ales in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele pot cobori pana la -3 grade Celsius, in aceasta zona urmand sa se formeze bruma si izolat chiar inghet la sol. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cu exceptia estului extrem unde va prezenta unele intensificari temporare la tare in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obccinelor Bucovinei iar cele mai ridicate in sudul regiunii.

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de marti. In estul si sudul tarii temperaturile se vor situa cu mult sub media climatologica a perioadei, cele mai importante abateri termice negative urmand sa se inregistreze in zonele subcarpatice si in vestul Moldovei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de marti. In estul si sudul tarii temperaturile se vor situa cu mult sub media climatologica a perioadei, cele mai importante abateri termice negative urmand sa se inregistreze in zonele subcarpatice si in vestul Moldovei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Miercuri cerul se va degaja treptat de nori in nordul tarii, unde va deveni variabil, in schimb in sud va ramane acoperit si vor fi conditii pentru unele precipitatii slabe sub forma de ploaie, precipitatii asociate unei unde depresionare ce se va forma in bazinul central al Marii Mediterane. In vestul Carpatilor Meridionali la altitudini mai mari de 1800 de metri se vor semnala si lapovite si ninsori, insa nu se va depune un strat semnificativ de zapada. Vantul va sufla in general slab in aproape toate regiunile tarii, doar in estul Moldovei in cursul pranzului putand sa aiba unele intensificari trecatoare la tare, cu rafale de pana la 40-50 de km/h. Maximele termice vor urca pana spre 9-14 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-12 grade in Moldova.

Joi cerul va deveni variabil in aproape toata tara, numai in zonele subcarpatice, in Banat si pe litoral norii stratiformi putand sa persiste. Tot in aceste zone se vor mai semnala unele burnite slabe in special in prima parte a zilei, iar spre seara posibil si in sud-vestul extrem al Romaniei. Vantul se va intensifica treptat in sud-vest, unde va putea prezenta unele intensificari temporare la tare, insa in restul regiunilor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi in crestere usoara fata de ziua precedenta si se vor incadra in general intre 11 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 13-17 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 9-13 grade in Moldova.

Vineri vremea va deveni din nou in general inchisa in aproape toata tara, pe masura ce din vestul Europei se va apropia un front atmosferic cald. In aceste conditii in vestul, centrul si nordul tarii se vor semnala local unele ploi slabe trecatoare. Cateva burnite vor cadea si in restul regiunilor tarii, insa doar cu totul izolat. Vantul va sufla slab pana moderat aproape peste tot, cu exceptia sudului Banatului si a nordului Moldovei unde va avea unele intensificari temporare la tare mai ales in cursul pranzului, cu rafale ce pot ajunge pana la 40-55 de km/h. Temperaturile maxime vor continua sa creasca si se vor situa in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana (unde vremea va deveni usor mai calda fata de normalul termic specific perioadei), 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate in zonele subcarpatice iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii), in timp ce Moldova va ramane la maxime cuprinse intre 8 si 13 grade Celsius.

In week-end vremea se va mentine in general inchisa in vestul, centrul si nordul teritoriului, iar mai ales pe parcursul zilei de sambata in aceste regiuni se vor semnala local cateva ploi slabe trecatoare. In restul tarii cerul va fi variabil, precipitatiile urmand sa apara doar cu totul izolat. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme normala spre usor mai calda pentru aceasta perioada a anului, cu maxime cuprinse in general intre 12 si 17 grade la nivelul aproape intregii tari. Cele mai scazute temperaturi sunt asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul Moldovei iar cele mai ridicate in sudul extrem al Banatului, in Lunca Dunarii si pe litoral.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.