Vremea în săptămâna 2 – 8 aprilie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme calda spre foarte calda, mai ales incepand cu a doua parte a saptamanii (cand maximele termice vor atinge din nou pragul de 25 de grade Celsius pe alocuri in sudul României), in timp ce precipitatiile isi vor face simtita prezenta mai cu seama pe parcursul zilelor de joi si vineri in regiunile intracarpatice. Circulatia aerului in troposfera la nivelul Europei se va reorienta complet dinspre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, astfel incat incepand de marti vom scapa de orice manifestari ale sezonului hibernal (pana iarna viitoare, desigur). Istoria ne-ar putea contrazice in acest sens, avand in vedere faptul ca in aprilie 2017 s-au semnalat ninsori chiar in ultima decada a lunii, insa macro-configuratia sinoptica este diferita in acest an.

Luni vremea va fi in general frumoasa in jumatatea vestica a tarii, in timp ce in est local se vor semnala unele averse slabe de ploaie, insotite cu totul izolat si de descarcari electrice. Vantul va sufla tare in aproape toata tara, iar in sudul Olteniei rafalele vor ajunge pana spre 60-70 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Munteniei) si 8-13 grade in Moldova.

Marti precipitatiile vor inceta peste tot si vremea va intra intr-un proces de incalzire in toate zonele tarii, temperaturile urmand sa se situeze usor peste mediile climatologice ale perioadei. Doar dimineata va persista frigul in special in depresiunile din estul Transilvaniei, pe fondul degajarii cerului de nori, aici minimele termice putand sa se mai apropie pentru ultima oara in acest sezon de pragul gerului, respectiv -10 grade Celsius. Datorita frigului destul de patrunzator din luna martie, explozia vegetativa intarzie in acest an, astfel incat Vremea.ro prezice că aceste temperaturi (chiar si cu mult) sub pragul de 0 grade nu vor prezenta un pericol pentru pomicultura sau viticultura.
Vantul va slabi in intensitate fata de luni, urmand sa mai sufle moderat doar in vest si in sud-est; in restul teritoriului acesta va fi cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in depresiunile din estul Transilvaniei), 16-21 de grade in Crisana, Banat si Oltenia si 14-19 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Temperaturile minime estimate a se inregistra in cursul diminetii de marti. Pe arii extinse in nordul tarii se va semnala inghet, iar in depresiunile din estul Transilvaniei valorile termice se vor apropia de pragul gerului. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Miercuri vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil. Vantul va continua sa sufle moderat in vestul si in sud-vestul teritoriului si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi in continua crestere fata de zilele precedente si vor fi incadrate in general intre 18 si 23 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei, pe litoral si in Delta Dunarii (15-17 grade), dar si usor mai ridicate (pana la 24-25 de grade) in sudul Luncii Dunarii.

Joi un front atmosferic slab organizat venit dinspre vestul Europei va aduce local ploi slabe in vestul, centrul si nordul tarii pe aproape intreaga durata a zilei, iar spre seara izolat si in Oltenia. Mai ales in cursul dupa-amiezii vor exista conditii inclusiv pentru producerea de averse insotite de descarcari electrice in Banat, Crisana, Oltenia si cu totul izolat si in sudul Transilvaniei. Vantul va sufla moderat in estul tarii si mai mult slab in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii.

Vineri ploile (mai ales sub forma de aversa) vor continua sa cada in special in jumatatea vestica a tarii, de aceasta data izolat putandu-se acumula si cantitati mai importante de apa (pana la 20-30 de mm) indeosebi in zonele montane. Vor fi si descarcari electrice iar razlet se va semnala chiar si grindina de mici dimensiuni – mai ales in zona Olteniei, unde instabilitatea atmosferica va fi cea mai ridicata. Vantul va sufla moderat in vestul si in sud-estul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania, 13-18 grade in Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 15-20 de grade in Muntenia si Dobrogea si 13-18 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in extremitatea nordica a regiunii.

In week-end vremea se va ameliora ca aspect, precipitatiile urmand sa inceteze in aproape toata tara iar cerul va deveni mai mult senin. Doar sambata dimineata in sudul extrem vor mai cadea unele ploi slabe, in mod cu totul izolat. Valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei, cu maxime de temperatura incadrate in general intre 18 si 23 de grade la nivelul intregii tari, din nou cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.