Dupa cum discutam și la începutul săptămânii, în acest week-end în România vom avea parte de primele temperaturi caniculare ale anului 2015. Dacă acum o săptămâna încă era pus la îndoială acest lucru, acum este o certitudine: vin căldurile! Vom avea parte totuși și de câteva averse de ploaie, dar acestea nu vor fi suficient de persistente încât să poată răcori aerul.
Vineri dupa-amiaza sunt asteptate cateva innorari convective in special in zonele montane, insa circulatia la nivelele joase si medii ale troposferei fiind dinspre nord-vest, aversele au sanse mari sa se produca si in sudul tarii. In Moldova si in Transilvania se vor forma de asemenea furtuni in orele dupa-amiezii si serii, dar numai izolat, in timp ce in vestul Romaniei cerul va fi mai mult senin pe parcursul intregii zile. Temperaturile vor fi in crestere fata de ziua precedenta, urmand sa fie incadrate intre 30 si 34 de grade in sud si vest (o valoare de 35 C nefiind total exclusa), in Transilvania intre 27 si 32 de grade, cu cele mai scazute valori in despresiunile din estul regiunii si cele mai ridicate in sud-vest (ca de obicei), in timp ce in estul tarii vor fi valori termice maxime cuprinse intre 25 si 30 de grade, cele mai scazute temperaturi urmand sa se inregistreze in zona litoralului, unde briza marii va estompa in mare masura advectia tropicala venita dinspre nordul Africii.
Sâmbătă vremea va continua sa se incalzeasca si va fi in general frumoasa in toata tara, insa din nou dupa-amiaza si seara, pe fondul temperaturilor ridicate si a umiditatii venite dinspre Marea Mediterena, se vor dezvolta nori cu o mare extindere pe verticala cu precadere in regiunile intracarpatice si la munte, local in vestul tarii si cu totul izolat in rest. Furtunile unde se vor semnala vor fi de scurta durata, dar datorita aerului foarte cald acestea pot fi severe punctiform, cel mai notabil fenomen asteptat urmand sa fie grindina de dimensiuni mici si medii. Pana atunci insa, vremea va fi frumoasa iar temperaturile vor urca destul de mult in sud-vestul tarii, valori de pana la 35-36 de grade fiind asteptate in sud-vestul Olteniei (zona Calafat). In restul teritoriului Romaniei temperaturile vor fi destul de uniforme, maximele urmand sa fie incadrate in general intre 30 si 35 de grade Celsius, din nou cel mai racoare fiind pe litoral si in depresiunile din estul Transilvaniei. Exista o posibilitate ca pragul temperaturii caniculare de 35 de grade sa se atinga si in sud-vestul Transilvaniei (zona Alba-Iulia).
Duminică va fi atins apogeul caniculei in vestul tarii si in Transilvania (in est si in sud acest lucru se va intampla luni), aici temperaturile putand sa atinga valori de 36-37 de grade, nefiind exclusa chiar si o maxima de 38 de grade Celsius in sud-vestul extrem al Olteniei. In restul tarii maximele vor fi cuprinse in general intre 31 si 36 de grade, chiar si la Miercurea-Ciuc fiind posibila atingerea pragului de 30 C. Pe litoral in schimb, briza Marii Negre din nou va tempera maximele, aici temperaturile urmand sa fie cu 5-10 grade mai scazute decat in partea continentala a Dobrogei (26-27 de grade versus 34-35 de grade). Vremea va fi frumoasa pe parcursul intregii zile in extremitatea sudica a tarii si in vest, insa in regiunile intracarpatice si local in Moldova dupa-amiaza se vor forma iarasi averse scurte de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Chiar daca se vor semnala pe spatii relativ extinse, aceste averse nu vor avea capacitatea de a raci prea mult aerul, dimpotriva, in urma lor umiditatea crescuta va spori si mai mult senzatia de cald. Pragul critic al indicelui de comfort temperatura-umezeala se va apropia si va depasi valoarea de 80 de unitati in majoritatea regiunilor tarii, cu exceptia arealelor montane desigur, cat si a zonei litorale.