Cum va fi vremea în weekendul 5-6 septembrie

In acest final de săptămână „vântul schimbării” meteo va începe să se facă simțit la nivelul țării noastre, întâi în regiunile intracarpatice, apoi și în restul țării. După o pleiadă de zile caniculare, intrarea în țară a unui front rece va mătura aerul tropical staționat peste sud-estul Europei și va aduce un aer mai rece, cât și instabilitate atmosferică accentuată.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi frumoasa si calda in regiunile extracarpatice, chiar caniculara in special in Lunca Dunarii. Sansele de precipitatii vor fi scazute iar acestea isi vor face aparitia doar izolat in cursul dupa-amiezii. In vestul si centrul tarii in schimb, instabilitatea va fi generalizata pe aproape intreg parcursul zilei si se va si raci usor fata de ziua de joi. Pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, cu totul izolat fiind posibile si fenomene meteo mai severe, cum ar fi intensificarile puternice de vant sau grindina mica si medie. Cantitatile de apa pot depasi local 10-15 mm si izolat 20-25 de mm. Aceste furtuni vor fi asociate unui front atmosferic rece, front asociat la randu-i unei depresiuni pozitionate in zona Peninsulei Scandinave, norii convectivi dezvoltandu-se de-a lungul liniei lui pe axa Serbia – Ucraina. Temperaturile vor fi in scadere usoara in regiunile intracarpatice, astfel incat in Transilvania si in Maramures la pranz se vor atinge intre 27 si 32 de grade, in Banat si Crisana 29-33 de grade, in Moldova si Dobrogea 31-35 de grade (cu valori usor mai scazute pe litoral), cel mai cald urmand sa fie in Oltenia si in Muntenia, unde maximele termice pot ajunge pana la 33-37 de grade Celsius, disconfortul termic urmand sa fie pronuntat cu precadere in zona Luncii Dunarii.

Pe litoral ziua de vineri va aduce o vreme in general frumoasa, doar cativa nori cirrus urmand sa brazdeze cerul, dar Soarele se va vedea din plin. Maximele termice vor ajunge pana la valori de 26-27 de grade, in timp ce apa marii va avea la tarm in jur de 24 de grade Celsius.

Sambata canicula va fi generalizata in sudul tarii, unde din nou disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatura-umezeala urmand sa atinga si sa depaseasca usor, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unitati. In regiunile intracarpatice instabilitatea atmosferica va fi ridicata si temperaturile mult mai scazute fata de zonele sudice ale tarii, in aceste regiuni activand precipitatiile frontale asociate frontului rece cvasi-stationar care a intrat in tara noastra inca de joi. Ploile vor fi prezente pe aproape intreg parcursul zilei, insa dupa-amiaza furtunile pot deveni severe, ajutate si de temperaturile mai ridicate in urma insolatiei de peste zi, izolat fiind conditii pentru grindina si vijelii puternice. In a doua parte a zilei furtunile vor afecta si nordul Moldovei, unde de asemenea se pot inregistra fenomene meteo severe. Maximele termice vor fi situate la pranz intre 25-30 de grade in Transilvania si Maramures, 24-28 de grade in Banat si Crisana, regiunea cu cele mai mari diferente de temperatura urmand sa fie Moldova: de la 26 de grade in nord la 37 de grade in sud! Oltenia, Muntenia si Dobrogea vor fi iarasi afectate de canicula puternica (cu exceptia litoralului), pentru inceputul lunii septembrie temperaturile de 34-38 de grade fiind cu mult mai ridicate fata de normalul climatologic al perioadei.

Pe litoral sambata vremea va fi frumoasa, cu un cer mai mult senin. In aer se vor inregistra temperaturi cuprinse intre 27-29 de grade, in timp ce apa marii va avea la tarm in jur de 25 de grade Celsius. Acest week-end de septembrie asadar se pare ca va fi printre cele mai frumoase la mare din intreg sezonul estival!

Duminica vremea se va raci accentuat si in Oltenia, vestul Munteniei si sudul Moldovei, pe masura ce frontul rece isi va accelera viteza de deplasare. Odata cu acesta, fenomenele de instabilitate atmosferica isi vor face aparitia si in sud, dupa-amiaza si seara unele modele numerice de previziune estimand dezvoltarea unei puternice linii de vijelie care va matura regiunea de la est la vest. Si in regiunile intracarpatice va mai ploua, in special in prima parte a zilei, insa furtunile nu vor mai fi severe datorita temperaturilor care vor fi scazut mult si nu mai pot sustine o convectie puternica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse la pranz intre 18-24 de grade in Transilvania si Maramures, aici racirea aerului fiind deosebit de accentuata, temperaturile ajungand sa fie chiar usor mai scazute decat normalul climatologic al perioadei. In Banat si Crisana la pranz se vor inregistra pana la 20-24 de grade Celsius, in timp ce in Moldova maximele termice vor fi cuprinse intre 21 de grade in nordul regiunii si 30 de grade in sud. Si in Oltenia se va raci puternic, aici urmand sa se inregistreze temperaturi maxime cuprinse intre 25 si 30 de grade, insa in Muntenia si in Dobrogea inca se va mai mentine si duminica un aer tropical care va permite temperaturilor sa urce pana la 33-38 de grade Celsius, din nou disconfortul termic urmand sa fie accentuat, mai ales in conditiile unei umiditati mai ridicate in aer datorita apropierii frontului rece.

Pe litoral duminica vremea va fi frumoasa in prima parte a zilei, insa spre seara conditiile pentru averse de ploaie insotite de descarcari electrice vor fi in crestere. Temperaturile vor fi foarte ridicate, considerabil mai ridicate decat cele de pe parcursul zilei de duminica datorita reorientarii directiei vantului dinspre vest, astfel incat briza marii nu va mai avea nicio influenta. Maximele vor fi cuprinse la pranz intre 30 de grade in sudul litoralului si 34 de grade in nord, in timp ce in apa marii vor fi la tarm in jur de 26 de grade Celsius.

La munte acest week-end nu va aduce o vreme prea placuta, in masivele montane vestice urmand sa se raceasca accentuat in prima parte a intervalului, apoi racirea impreuna cu instabilitatea atmosferica aferenta vor ajunge si in masivele estice, inclusiv pe Valea Prahovei. Va ploua pe arii extinse, cantitatile de apa putand depasi izolat 15-20 de mm. Temperaturile vor fi relativ modeste, cu maxime situate in jurul valorii de 15 grade in masivele vestice la altitudinea de 1000 de metri si pana la 17-18 grade in cele estice.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.