Vremea în weekend-ul 9 – 10 aprilie

Dupa temperaturile deosebit de ridicate din prima parte a saptamanii, weekend-ul va aduce pe teritoriul tarii noastre o racire semnificativa cu precadere in regiunile vestice, nordice si centrale. In acelasi timp si instabilitatea se va afla la cote ridicate, astfel incat mai ales in Banat, Crisana, vestul Olteniei si sudul Transilvaniei se vor semnala pe spatii relativ extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va ramane in continuare deosebit de calda in comparatie cu normalul climatologic specific perioadei, cu toate ca in sudul tarii temperaturile se vor afla la valori usor mai scazute fata de ziua precedenta (cand s-au inregistrat chiar si 31 de grade Celsius in Lunca Dunarii). Cerul va fi variabil pe aproape intreg parcursul zilei, insa in zonele sud-vestice dupa orele pranzului sunt asteptate local cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice (si izolat chiar de grindina de mici dimensiuni). Izolat cantitatile de apa pot ajunge pana la 15-20 de mm, mai ales in dealurile subcarpatice din nordul Olteniei. Vantul se va intensifica treptat si va sufla cu putere in toate regiunile, cele mai mari viteze urmand sa atinga in Moldova, unde se pot inregistra rafale de pana la 60-70 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 23-27 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-27 de grade in Moldova.

Sambata vremea se va raci in regiunile vestice, nordice si centrale ale Romaniei ca urmare a influentei unei depresiuni mediteraneene bine conturate, ce va afecta cu partea sa anterioara Banatul, Crisana, vestul Olteniei si sudul Transilvaniei. Pe spatii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, iar in momentul de inceput al averselor si vantul va prezenta intensificari sustinute la tare. Cateva averse de ploaie razlete pot sa apara si in restul sudului tarii pana spre orele serii, insa intensitatea acestora va fi ceva mai scazuta. Cantitatile de apa vor fi mai insemnate cu precadere in sudul Banatului, unde se pot acumula intr-un interval relativ scurt de 3-6 ore pana la 20-25 de mm. Vantul va continua sa sufle cu putere in Moldova, cu rafale de pana la 50-60 de km/h, in celelalte regiuni urmand sa scada treptat in intensitate (cu exceptia rafalelor de vant convective, care vor aparea in zonele ce vor fi afectate de precipitatii). Maximele termice vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 18-21 de grade in Banat si Crisana, 20-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 19-23 de grade in Moldova.

ploi

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana duminica dupa-amiaza. Cele mai mari cantitati sunt asteptate in vestul Carpatilor Meridionali, unde se pot acumula pana la 40-50 de mm intr-un interval de timp de pana 48 de ore. Sursa: modellzentrale.de, model WRF.

Duminica vremea va continua sa se raceasca cu pana la 5-6 grade Celsius fata de ziua de sambata in regiunile intracarpatice, temperaturile urmand sa ajunga pana la valori apropiate de normalul climatologic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros si pe spatii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici. Singurele zone ce vor fi mai ferite de precipitatii vor fi sudul Olteniei si al Munteniei, Dobrogea si estul Moldovei, aici furtunile urmand sa se dezolte doar cu totul izolat, iar intensitatea acestora va fi destul de scazuta. Atat in sudul Transilvaniei cat si in Banat cantitatile de apa pot ajunge local pana la 10-15 mm si izolat 25-30 de mm; cantitati moderate de apa se vor acumula de asemenea si in Carpatii Meridionali si in estul Muntilor Apuseni. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu exceptia sudului Olteniei si al Munteniei, unde rafalele pot atinge viteze de pana la 50 de km/h. Viteze mai mari ale vantului se vor inregistra si in zonele afectate de averse si vor fi asociate mai ales cu momentul de inceput al acestora, cand gradientul termic este cel mai ridicat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 15 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 14-18 grade in Banat si Crisana, 20-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 20-23 de grade in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.