Din punct de vedere meteorologic ne asteapta un sfarsit de saptamana cu o vreme in general inchisa si umeda in aproape toate zonele tarii. Va ploua pe arii extinse in sud (unde si cantitatile de apa vor fi mai ridicate), cu precadere in cursul zilei de duminica. Si in restul zonelor se vor semnala precipitatii locale, dar in general slabe cantitativ, cu exceptia nordului Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului unde desi cerul va fi mai mult noros sansele de ploaie vor fi extrem de reduse. La munte la altitudini de peste 1200 de metri sunt asteptate precipitatii solide, iar in Carpatii Meridionali stratul de zapada nou-depus va fi unul consistent.
Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general inchisa in toata tara si se vor semnala precipitatii locale sub forma de ploaie in regiunile extracarpatice, cu totul izolat si in Banat si sudul Transilvaniei. La munte va ninge slab in aproape toate masivele iar vantul va sufla cu putere, spulberand si troienind zapada depusa. Si in sudul tarii se vor produce intensificari temporare ale vantului, cu viteze la rafala de pana la 60-70 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.
Sambata se vor mai semnala in continuare precipitatii locale in regiunile extracarpatice si izolat in rest, insa caracterul ploilor va fi mai sporadic de aceasta data. La munte vor fi unele fulguieli trecatoare iar vantul va prezenta unele intensificari la tare, mai ales la altitudini de peste 2000 de metri. In sudul tarii vantul va slabi in intensitate in comparatie cu ziua precedenta, insa cu toate acestea se mai pot inregistra rafale de pana la 50 de km/h, cu preponderenta in zona Luncii Dunarii. Maximele termice se vor incadra in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 9-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-12 grade in Moldova.
Duminica vremea va fi in general inchisa si umeda in toata tara. Instabilitatea atmosferica accentuata va fi generata de o depresiune mediteraneana ce se va forma in sudul Peninsulei Italice si va avansa treptat catre nord-est, acaparand intreg sudul Romaniei cu ploi importante cantitativ. Formarea ciclonului in cauza se va datora unui blocaj anticiclonal bine conturat in vestul Europei, care va permite scurgerea pe partea anterioara a sa a unui aer rece provenit dinspre cercul polar, ciclogeneza urmand sa fie activata odata cu sosirea aerului arctic in Marea Mediterana.
Cantitatile de apa pot ajunge pana la 25-30 de mm local in sudul tarii, iar la munte la altitudini de peste 1200 de metri va ninge viscolit si se va depune un strat nou de zapada de pana la 15-20 de centimetri, cu precadere in zona Carpatilor Meriodionali. Cateva ploi locale se vor semnala si in Moldova si Banat, izolat si in sudul Transilvaniei, insa aici cantitatile de apa vor fi neglijabile, anticiclonul situat in vestul Europei fortand mare parte a campului de precipitatii sa ramana cantonat la sud de Carpatii Meridionali. Vantul se va intensifica pana la tare in aproape toate regiunile tarii, ca urmare a strangerii gradientului baric in avangarda depresiunii atmosferice, cel mai puternic urmand sa fie in zona Luncii Dunarii si pe litoral, unde vitezele la rafala pot atinge chiar si 80-90 de km/h.
Temperaturile maxime se vor situa in general in intervalul 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.
Va trebui sa precizam si faptul ca desi vremea va fi inchisa si va ploua in multe zone din tara, pe intreg parcursul intervalului abaterile termice pozitive fata de media climatologica a perioadei vor fi de pana la 3-5 grade Celsius, temperaturile care se vor inregistra la nivelul Romaniei urmand sa fie mai degraba specifice primelor zile ale lui aprilie.
Nota: ciclonul mediteranean va activa in tara noastra si pe parcursul zilei de luni, ploile insotite de vant puternic urmand sa ramana cantonate mai ales in sudul si estul tarii, iar la munte va continua sa ninga viscolit.