Finalul de saptamana va aduce pe teritoriul tarii noastre cel mai intens val canicular din acest sezon, pe masura ce aerul tropical care a produs recordurile de temperatura istorice din Regatul Unit va migra catre est. La nivel de maxime absolute, va fi cel mai intens val canicular de asemenea din ultimii 5 ani, de la cele 42,0 grade Celsius inregistrate la Zimnicea pe data de 1 iulie 2017.
In trecerea sa peste continentul european, masa de aer tropical se va “goli” si mai mult de umezeala, astfel incat, desi valorile termice se vor apropia si chiar vor depasi usor pragul de 40 de grade Celsius (in mod izolat), disconfortul termic resimtit nu va fi unul deosebit de accentuat, ca urmare a umezelii reduse a aerului (10-25%).
Precipitatiile vor fi practic inexistente in Romania in acest interval, unele averse urmand sa isi faca aparitia numai in mod local la munte si in nordul Moldovei in a doua parte a zilei de duminica (averse asociate unui sistem frontal slab), in restul tarii astfel de fenomene urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat.
Sambata vremea va fi deosebit de calda in toata tara, insa cu precadere in sud-vest, unde maximele vor atinge izolat pragul de 40 de grade Celsius. Maximele termice se vor apropia de recordurile absolute si in Transilvania, Crisana si Maramures, unde temperaturile la pranz vor urca in general pana spre 33-38 de grade.
Cerul va fi senin pe intreaga durata a zilei in toata tara, iar cu toate ca Romania se va afla sub “asaltul” unei mase de aer tropical cu acte in regula, umiditatea scazuta va face ca in cursul diminetii minimele termice sa coboare foarte mult in depresiunile intramontane, pana la valori de 3-5 grade Celsius – cu mult sub normalul climatologic al perioadei. De altfel, umezeala redusa va face ca de asemenea in cursul zilei indicele ITU (temperatura-umezeala) sa nu treaca decat local peste pragul critic de 80 de unitati (si doar pentru cateva ore).
Vantul va sufla slab pana la moderat la munte si pe litoral si slab in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 33 si 38 de grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 37-41 de grade in Crisana, Banat si Oltenia, 34-39 de grade in Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei si 30-35 de grade in estul Dobrogei si nordul Moldovei.
Duminica un slab pasaj frontal va reduce temperaturile in nordul tarii cu cateva grade, in timp ce in sud acestea chiar vor creste usor fata de ziua de sambata, datorita compresiei pre-frontale a aerului. Local la munte si in nordul Moldovei si cu totul izolat in restul tarii isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descarcari electrice si grindina, cantitati ceva mai insemnate de apa (pana la 15-25 de mm) urmand sa se inregistreze punctiform doar in nordul Carpatilor Orientali. In jumatatea sudica a tarii va persista seceta.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 31-36 de grade in Transilvania, Maramures, Crisana si Banat, 36-41 de grade in Oltenia si Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii), 33-38 de grade in vestul Dobrogei si sudul Moldovei si 28–33 de grade Celsius in estul Dobrogei si in nordul Moldovei.